Spännande vintillverkning med äppelsyra för malolaktisk jäsning
Spännande vintillverkning med äppelsyra för malolaktisk jäsning
Då alltfler börjar brygga egna drycker så är det bra att det är så pass enkelt att få fatt i ingredienserna på nätet. Vill man tillverka vin med äppelsyra så är det fullt möjligt och man behöver inte springa benen av sig för att finna en butik som har den här syran. Den finns att beställa online tillsammans med annat som man kan behöva för att få fram ett riktigt gott vin.
Det kommer inte att smaka äppelvin på grund av äppelsyra
Något som man som nybörjare kan få för sig är att vinet kommer att smaka äpple om man jäser med äppelsyra. Men så är det förstås inte. Man väljer att äppelsyra köpa för att använda sig av så kallad malolaktisk jäsning där man kommer att omvandla äppelsyran till mjölksyra med hjälp av en viss typ av bakterier.
Man jäser alltså inte med jästsvampar utan litar istället på att enzymer kommer att klara av omvandlingen så att man får det goda vinet. Det här är en process som kan ta flera månaders tid så det gäller att vara ut i god tid om man planerar att bjuda vänner och familj på fest med det egna vinet.
En spännande jäsningseffekt som leder till goda resultat
Äppelsyran kommer alltså att omvandlas till mjölksyra och när det här händer så kommer PH-värdet på vinet att stiga. Det här är en process som passar bra till olika typer av viner, både röda och vita och det särskilt på nordligare breddgrader som våra. Då svenska druvor kan vara mindre mogna och därmed ha en högre syra-halt så är det en fördel att jäsa malolaktiskt.
Med den här jäsningstekniken så får man ett vin som inte är så syrligt. Smaken blir bättre och det är förstås viktigt även för den som mest leker med egen vintillverkning. Med äppelsyra så kan man få en jäsning som faktiskt kan kontrolleras och avbrytas tidigare genom att man leker lite med temperaturen och genom att man tillsätter svaveldioxid till vinet.
Lätt att få tag i ingredienserna för lyckad vintillverkning
Om du sitter hemma och tänker att du ska äppelsyra köpa så kan det ju även vara så att det finns annat som du kommer att behöva för lyckad vintillverkning i hemmet. Något som är mycket smidigt är att man i de butiker på nätet som säljer äppelsyra ofta kan köpa andra viktiga ingredienser som till exempel tanniner som ger en bättre smak.
Genom att noga undersöka precis hur du ska tillverka vinet så kommer du fram till de produkter och ingredienser som du behöver. När du har fått allt hemskickat så är det dags att sätta ett datum för din vintillverkning. Om du vill följa de svenska vingårdarnas schema så kan det vara klokt att sätta igång under våren men det är inte ett måste. Brygger man själv så har man stor frihet vad gäller tid.
Har man bara druvorna och alla andra ingredienser så är det ju bara att sätta igång. Med äppelsyran så får man förhoppningsvis en jäsningsmetod som kommer att ge ett vin som smakar riktigt gott och som alla vill ha ett glas till av.