Mjöd eller honungsvin är samma sak.
Vad drack de gamla vikingarna då det blev fest och man ville ha något gott som livade upp humöret? Många svarar säkert mjöd och honungsvin.
Det kan smaka riktigt gott med tiden. Mjöd kan du göra hemma om du har rätt utrustning.
Mjöd och honungsvin har fått sig ett rejält uppsving
Mjöd är ganska enkelt att förstå ändå. Honungsvin och mjöd används ibland synonymt. Det består av relativt få ingredienser. Många vet inte att mjöd förekommer utanför norden också.
I vissa kulturer har man samma ord på mjöd som i Sverige. Ibland kallas det för honungsvin mjöd men smaken är inte alls som ett traditionellt vin.
Så kommer du igång.
Det finns många sätt att brygga mjöd på. Flaskor, kärl och jäsrör med jäsmätare kan till exempel vara bra att ha.
Utan vatten och jäst kommer du dock inte långt. Honung från lokal odlare är bra om du ska göra mjöd. Då blir det verkligen traditionellt svenskt honungsvin!
Du hittar mycket på hembryggning-se. Hur lång tid det tar varierar.
Välj produkter ur den prisklass som passar dig. Då är det lika enkelt som att bygga en vinsats och honungen är flytande.
Det är värt att känna till. Det tar mindre plats om du häller upp i tillbringare. Skriv ner alla moment innan du börjar.
Använd blomsterhonung och undvik Akaciahonung, den ger för lite smak. Det är ett tidskrävande arbete detta. En slickepott kan fungera. Släng inte halvfulla burkar.
Håll koll på temperaturen för att göra mjöd på rätt sätt
Se också till att du har en termometer som du kan sticka ner i blandningen i ditt jäs-kärl för att veta när du ska tillsätta jästen. Runt 30 grader är lagom. Det får inte bli för varmt för då kan jästen dö av värmen.
Att göra mjöd tar sin tid. Jäsningen går snabbare och smaken blir bättre med en ingredienssats för mjöd från hembryggning.se pga. Det hjälper jästnäringen.
Lagra flaskorna på en lämplig plats. brygga mjöd recept Det blir ett mycket bättre resultat. Lagra det minst i en månad. Sex månader är idealet.
Det går inte att beskylla vikingarna för allting. Vin i all ära men mjöd är nog toppen ändå. Alla har olika smak.
Sedan har du ditt alldeles egna honungsvin!